Posture and breathing

 

Karna Rind Frandsen

Ergoterapeut & DNS terapeut

 

Posture and Breathing - an integrated system, Psysiotherapist Jiri Cûmpelík, Ph.D. Charles University, Pragh

(Kropsholdning og vejrtrækningsmønster - et sammenhængende system)

 

 

Teori:

 

Mellemgulvsmuskelens(diaphragmas) funktion og styrke er altafgørende for vores kropsholdning. Kropsholdningen er igen et udtryk for, hvor afspændt kroppen er.

Mellemgulvsmuskelen, bækkenbundsmusklerne og mavemusklerne danner tilsammen det stabiliserende muskelsystem, som bl.a. gør, at vi er i stand til at gå oprejst.

 

Hvis en eller flere af disse muskler ikke laver det arbejde, de er bestemt til, opstår der ubalancer. Disse ubalancer medfører ofte nakke- skulderspændinger og lænderygbesvær.

 

Fra vi bliver født, til vi kan gå oprejst udvikles dette stabiliserende muskelsystem via et medfødt program. På et hvilket som helst tidspunkt senere i livet, kan man træne dette program via bestemte øvelser udarbejdet af blandt andre Jiri Cûmperlík.

 

 

Undervisning:

 

Jeg underviser i dette øvelsesprogram og kobler det til ergonomien.

 

Foredrag: Få styr på din vejrtrækning!

 

Forståelsen for, hvordan kroppen og især vejrtrækningsmønsteret udvikles og vedligeholdes, og hvor vigtigt det er, man bruger kroppen rigtigt, har stor forebyggende effekt.

 

Vejrtrækning:

 

Ved en god, dyb og afspændt vejrtrækning arbejder mellemgulvsmuskelen og oparbejder derved en styrke. Arbejder mellemgulvsmuskelen rigtigt, mærker man nederste ribbenskant bevæge sig ud til siden ved indånding og en bevægelse tilbage, når man puster ud. Herved arbejder mellemgulvsmuskelen og får styrke.

 

Ved en anspændt vejrtrækning sker bevægelsen kun i øverste del af brystkassen og skuldrene hæves ofte ved indånding. Herved arbejder mellemgulvsmuskelen ikke optimalt og mister dermed styrke. Hele det stabiiserende muskelsystem påvirkes negativt af denne vejrtrækning, og der opstår næsten altid muskelspændinger i nakke og skuldre.

 

 

Årsager til ændret vejrtrækning:

 

De hyppigste årsager til ændret vejrtrækningsmønster er stress, psykiske problemer, smerter, dårlig fodstilling og ikke mindst uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.